lördag 5 december 2009

Förlåtelse

Hur ser du just på det här med att förlåta? Har du lätt för det? Eller tar det emot varje gång du måste säga de där lilla fjuttiga ordet som gör så stor skillnad? Saken är den att man skulle kunna säga att den hela vår kristna tro bygger just på förlåtelsen. Vi var dömda, men Gud förlät oss genom att han lät döda sin enda son.

Jag personligen har rätt svårt för att be om förlåtelse, det känns alltid som man inte har gjort något fel eller att man inte kan förlåta personen som gjort fel mot en... och den svåraste saken, att förlåta sig själv. Vi måste lära oss det här, annars har vi inte en chans att uppnå en bra relation med Gud, och ja tror även att vi får väldigt fattiga dåliga och sorgsna liv.

Om vi nu ska föra ett grovt exempel. Vi säger att du sitter hemma och käkar middag med dina bästa vänner, plötsligt störtar en man in med en Ak47:a och skjuter ner alla dina vänner men lämnar dig levande och springer sen därifrån. En vecka senare kommer den här mannen och ber dig om ursäkt för han gjort och hoppas du ska kunna förlåta honom? Han som dödat dina bästa vänner. Vad skulle du göra? Kan nästa säga (utan att dra för stora slutsatser) att 99% av oss skulle ringa snuten och hoppas han ruttnade i fängelset för evigt.

Saken är den att vi bör förlåta den här mannen, han ångrar sig för de synder han gjort och vill ha förlåtelse. Klart han ska få sin förlåtelse. För är det inte samma förlåtelse vi ber om att få från Gud varje dag? Varför ska vi då inte ge förlåtelse till våra medmänniskor när Gud givit oss den största förlåtelsen av dom alla? Nu tog ja ett väldigt grovt exempel för att verkligen förtydliga vad det handlar om, men försök att spegla in de här i vardagen. I våra små problem och gräl vi har med folk som vi ibland bara inte kan förlåta. Sen måste vi våga svälja vårt stolta ego när vi gör fel och sårar människor, vi måste våga säga förlåt och inse att vi gör fel. Det är nog det svåraste som finns, inse att man har gjort fel och sen be om ursäkt för det. Men när du väl har gjort de känner du ju bara hur du blir lätt som en fågel!

Vi måste även lära oss att kunna förlåta oss själva, för om vi inte kan det kommer vi aldrig kunna lämna det vi gjort. Att få förlåtelse betyder att personen vi ber om att få den av, han glömmer bort va vi gjort och förlåter oss för evigt. Det är de vi måste göra i våra hjärtan också, vi behöver förlåta oss för att vi har gjort fel. Vi är människor och inga perfekta varelser, vi gör fel och kommer fortsätta med det, men vi kan minska antalet fel bara vi börjar tänka efter lite!

Det handlar egentligen bara om att ha Jesus som förebild i vad vi än gör? En grej som brukar funka för mig när ja står i val som jag inte riktigt vet hur ja ska hantera... då brukar ja bara tänka på fyra olika bokstäver. WWJD = What Would Jesus Do (Vad skulle Jesus gjort, för er som inte kan engelska),och vet ni vad? Det funkar jämt! Låtsas att Jesus skulle stått inför samma situation som du, och tänk dig vad han skulle gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar